Bouwen anno 2017

Leem past perfect bij modern bouwen

Ondanks de unieke, duurzame kwaliteiten van leem, loopt Nederland niet voorop bij de toepassing. Een gemiste kans, want juist in deze tijd van renoveren, herbestemmen en recyclen zou dit materiaal een belangrijkere plaats moeten innemen.

We gaan steeds meer op zoek naar nieuwe, ecologisch en duurzame bouwmaterialen om onze impact op het milieu te minimaliseren. Maar het moet niet allemaal nieuw en hoogtechnologisch zijn. Leem is een bouwmateriaal dat al 10.000 jaar gebruikt wordt en biedt dezelfde voordelen als de nieuwste bouwmaterialen. Leem is dus een goedkope en onuitputtelijke bron.

Leembouw voor een duurzame en ecologische woning

Om leem te produceren moet er in eerste plaats amper energie verbruikt worden. Het productieproces alleen al is dus veel duurzamer. Maar ook tijdens het winnen van leem en het bouwen met leem is minder energie vereist. Daarnaast is leem ook biologisch wat betekent dat er geen schadelijke stoffen uitgestoten worden bij de productie ervan. Met leem kan je dus zowel ecologisch als energiezuinig bouwen.

 

Leem is vocht- en warmte regulerend

Daarnaast zorgt leem ook voor een (veel) gezonder leefklimaat in huis. Als biologisch materiaal heeft leem het grote voordeel dat het zowel vocht- als warmteregulerend is. Dit betekent dat er dankzij het leem een constante luchtvochtigheidsgraad in huis is van ongeveer 50%. In moderne woningen die echter met moderne materialen gebouwd worden, kampt men vaak met een te lage vochtigheidsgraad wat niet alleen storend maar ook ongezond is. ook op vlak van temperatuur heeft leem een streepje voor. Leem neemt namelijk de warmte op wat ervoor zorgt dat er niet alleen minder grote temperatuurschommelingen zijn, maar dat er ook minder energie vereist is om een aangenaam warmtegevoel te creëren.

Een gezond leef- en binnenklimaat vormt dan ook één van de beste argumenten om met leem te bouwen

Wat wil je weten over leem?

De grondstof leem is een verhouding van is een mengsel van klei, zand en silt (kwartsen) die we gewoon in de grond aantreffen en wordt al eeuwen gebruikt als afwerking voor wanden.Het is in grote delen van Europa verdrongen door het gips dat we nu als stucwerk kennen. Maar toch wordt het nog veel gebruikt voor de afwerking van stenen muren. Dat is niet zo gek, want het heeft perfecte eigenschappen voor wandafwerking. Het natuurlijke materiaal bevat verder geen stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu.

Het is een natuurlijk materiaal. Deze wandafwerking met leem werkt warmte- en vocht regulerend. Het klimaat in huis is heel constant dankzij deze eigenschappen. Het materiaal hecht makkelijk aan allerlei ondergronden als baksteen en kalkzandsteen.

Wat kan je doen met leem?… Eerlijk over Leem

Leem is een ideaal bouw en pleistermateriaal en onder andere inzetbaar voor bouw constructieve elementen zoals stampleem, leem stenen en leem terrazzo In afwerkingsvorm zoals leemverf en leemfinish, (kleurleem) of basisleem

Kan je beschadigingen in leemstuc herstellen?

Leemstuc beschadigt sneller dan gewoon stucwerk. Aan de andere kant is het ook weer makkelijk te repareren. Met een plantenspuit maak je het leem nat en je herstelt het vervolgens met een plamuurmes. Dit kun je blijven doen, want het leem is steeds weer opnieuw te gebruiken. De moderne leem is cellulose of zetmeel gebonden en hebben de hardheid van gips. Bij ons kan je eventueel een onderhoud contract afsluiten om het leemwerk in goede conditie te houden, reparaties kunnen zichtbaar blijven!

Glansstuc op basis van leem

Glansstuc op basis van leem komt in de kant en klare Listro van Tierrafino.  Deze afwerking heeft dezelfde eigenschappen, maar wordt gepolijst na het aanbrengen en afgewerkt met bijvoorbeeld een bijenwas. De wanden zien er prachtig uit met deze milieuvriendelijke wandafwerking. Het is niet belast tegen water, dus je kan het niet gebruiken bijvoorbeeld in de inloopdouche

Isolatiewaarde van leem

Leemstuc heeft een redelijk lage isolatiewaarde Labda (w/moK) = 0,91. Hoe dikker de laag, hoe meer vocht er wordt opgenomen, Het heeft hierdoor geen groter isolerend vermogen, dit ontstaat pas na verwerking op bijvoorbeeld houtvezelplaat.

Brandklasse van leem

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor leem geldt een brandklasse A1. Warmtecapaciteit c(kJ/kgoK) = 1. Lineaire uitzettingscoëfficiënt (106 m/mk) = 12.

Milieubelasting van leem

De milieubelasting van leemstuc is minimaal (NIBE Milieuklasse 1b), In Belgie Milieukader 2: oppervlaktedelfstoffen. Door natmaken kan leem weer worden gevormd en hergebruikt (tenzij het is vermengd met cement). Stroleem is moeilijk te hergebruiken, maar kan wel zonder problemen worden gestort.

 

Zelf werken met leem

Er wordt gezegd dat met leem werken eenvoudig is, in de praktijk blijkt het toch erg vaak tegen te vallen. Door onder andere geen kennis van ondergronden, geen stukadoorservaring of verkeerd materiaal gebruik, let dus goed op

Leemstuc is best zelf te verwerken en droogt langzamer dan gips dus is het zelf aanbrengen met leem iets makkelijker. Je hebt meer tijd om de wand strak en vlak af te werken. Zelf werken met leem begint met de ondergrond. Begin met een hecht primer, waarop de basis laag leem stuc goed hecht. Met de basis laag egaliseer je de ondergrond en werk je oneffenheden weg. De afwerklaag komt op de basis laag en deze geeft de muur een natuurlijke uitstraling.Geen goede bewerkingen met leem heeft als gevolg.

  • Rotte stukken leem met schimmel
  • Losse stukken
  • Veel scheuren op plekken die voorkomen hadden kunnen worden
  • Permanent natte leem
  • Lichamelijke klachten door verkeerd werken

Afwerken met leemverf

De basislaag bruinleem kun je afwerken in een kleur leemverf. Er zijn verschillende kleuren leemverf verkrijgbaar. Aangezien het een natuurproduct betreft, zijn het allemaal aardkleuren, bruin- of roodachtig. Er is een leemverf met en zonder korrel erin, ze verwerken makkelijk, en hebben een hoge dekking

Leem in nieuwbouw woningen

Naast een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat draagt leem bij aan een betere akoestiek. Leem stuc dempt het geluid in geringe mate Dit is een bijzonder fijne eigenschap in hoge, open ruimtes en in veel nieuwbouw. Daar is door betonnen vloeren, plafonds en wanden in combinatie met veel glas de akoestiek vaak slecht. Leem stuc kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren daarvan. Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische spachtelputs of latex, Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigeheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Nieuwbouw heeft de vervelende eigenschap veel vocht met zich mee te dragen dat uit de woning wil, de woning moet als het ware nog “zetten” op de fundering en drogen, Scheuren in stucwerk ontstaan doordat er beweging in de ondergrond ( fundering ) zit die u natuurlijk niet met het blote oog kunt zien omdat deze onder de grond zit.Wij proberen de zwakste gedeeltes van een woning die deze beweging niet aan kunnen te versterken met wapeningsgaas. Dit hoeft niet perse de hoeken te zijn, ook een stookprotocol van vloerverwarming kan bijdragen aan scheurvorming, de hoge temperatuur van +/- 45c  heeft invloed op de gelijkmatige droging van de leemafwerking

Verschillende ondergronden scheuren ook

Als er 2 verschillende ondergronden tegen elkaar zijn bevestigt als voorbeeld gipsplaten tegen een betonnen wand dan zullen zei beide op een andere manier gaan uitzetten en inkrimpen. Door deze werking kunnen er dus ook scheurtjes ontstaan en is gaasband plakken een goede oplossing hiervoor, maar geen garantie tegen scheurvorming

Leem in natte ruimtes

Leem kan veel vocht opnemen en dus condensatie tegengaan, maar leemstuc kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Leemstuc is dus geen geschikte afwerking voor douchewanden en andere plekken waar de wanden direct in aanraking komen met water. Daarvoor is tadelakt, betoncire of stucdeco geschikt. Andere wanden in de badkamer kunnen wel worden afgwerkt met leem. De geur van natte leem na een douchebeurt is een echte wellness-belevenis.

Wij doen er alles aan om een zo mooi mogelijke afwerking te garanderen, Je dient altijd rekening te houden met bovenstaande informatie als je me met een leemproduct gaat werken en dit mee te nemen in je besluitvorming, Ecowonen is niet aansprakelijk te stellen voor kleurverschillen in aangeboden staal en eindresultaat, de tekening kan drukker of rustiger gemaakt worden door de manier van opzetten alleen niet volgens een bepaald patroon of tekening, de producten die we verwerken zijn van hoge kwaliteit, Je kan bij ons dus een objectief en zo eerlijk mogelijk advies verwachten. Maar wij zijn er niet aansprakelijk wanneer het resultaat in de tekening niet geheel naar wens is.

Stuur een mail naar info@puurleem.nlof neem telefonisch kontakt met ons op

Telefoon 0575-779.729 of mobiel 06-154.299.78

 

Credit foto’s Amke Kievit

www.amke.nl