Claytec

Peter van Hemert is al jaren een excellent verwerker van Claytec producten. Sinds 1984 heeft Claytec zich toegelegd op leembouw, geworteld in het ambachtelijke bouwen, het handwerk. Zij hebben hun ervaringen en competenties met betrekking tot het bouwmateriaal leem ontwikkeld tot een uitgebreide, up-to-date kennis.

Sinds 2010 bestaat de samenwerking met Ekoplus Bouwstoffen, de Nederlandse groothandel voor leembouw stoffen. Zij leveren het brede leem-assortiment aan klanten in Nederland. Vanzelfsprekend kunt u hier ook terecht voor informatie en ondersteuning met betrekking tot al uw leembouw-activiteiten. De ecologische waarde van de hedendaagse bouw is een belangrijk uitgangspunt, evenals het leveren van een hoogwaardige en zuinige bouwstof.

claytec-meestershuis-vorden

Grand cafe het Meestershuis

claytec-kolomba-museum

Kolomba museum

terrazzoboeden-baustoffe-aus-lehm-bei-der-firma-claytec

De nieuwe leem terrazzo vloer

De geschiedenis van Claytec

begint in de jaren zeventig. De Duitse Peter Breidenbach komt uit een architectenfamilie die een sterke binding met het traditionele ambacht heeft. Zijn ouders werken voornamelijk binnen de monumentenzorg, en in 1975 onderhouden zij, als individueel project, een vakwerk hof uit 1661.

Het bouwen met ecologische bouwstoffen en onderhoudsmaterialen voor monumenten was toen nog niet actueel: een groeiend geloof in de vooruitgang duurde voort. De bouw beleefde na 1945 een hevige opleving van de industrialisering, en ambachtelijk bouwen gold als uitermate onpopulair.

Vanuit de vakwerkrestauratie werden de traditionele materialen echter niet als ouderwets beschouwd. In 1978 ontstonden de eerste pogingen om leem als stuc en pleister te gebruiken, op het Tho Riet Hof in het Duitse Viersen. De eerste ervaringen met leembouw stammen uit deze tijd. Peter Breidenbach was toen 15 jaar oud, zijn schoolvriend Ulrich Röhlen iets ouder.

Het merk Claytec

De merknaam Claytec is samengesteld uit leem (clay) en techniek (tec). De basis is de liefde voor de bouwstof en de rationaliteit van de bouwtechniek. Het merk staat voor de schoonheid en expressie van leem, en ook de precieze kennis van haar technische eigenschappen.

Aan deze combinatie werden hoge eisen gesteld, wat zich uitte in een ambitieuze communicatie en promotiemiddelen (grafisch ontwerp, productdesign). Workshops zorgden voor verdieping en verzamelden deelnermers. Deze service zou de voor bouwproducten bekende standaard overtreffen…

De productieplek

Voor de productie van Claytec bouwstoffen koos Peter Breidenbach een bijzondere plaats: een baksteenfabriek uit 1908 met een historische sfeer en een energieke en solide charme. Geen nostalgie maar de identiteit van de plek was de aanleiding voor deze keuze: waar eerder leem voor bakstenen gemaakt werd, onstonden nu moderne leembouw stoffen. Hier zijn de meeste Claytec producten ontstaan, bijvoorbeeld alle gekleurde leempleisters en stamp lemen. Het bakstenen gebouw bevindt zich nu in een renovering fase, en zal worden ingericht met een conferentiecentrum en showroom.

Bij de liefde voor deze oude fabriek is decentralisatie, een gespecificeerde eis voor de leembouw, niet uit het oog verloren. Transportwegen moeten worden geminimaliseerd. Geschikte producten worden tegenwoordig ook op andere plaatsen vervaardigd: in steenfabrieken en menginstallaties. We werken graag met de producten van Claytec en hebben al heel wat projecten afgerond in Nederland en Belgie met basisleem en kleurleem

Voor de meeste leembouwstoffen moesten eerst materiaalgegevens vastgesteld worden. Hiervoor waren testen, om de eigenschappen van warmte- en geluidsisolatie en brandveiligheid te verkrijgen, noodzakelijk. Aldus liet Claytec geluidsisolatie-waarden voor vakwerkmuren vaststellen, waarover nog niets bekend was in de literatuur. Er werden brandveiligheidsonderzoeken van leembouwplaat-muren onder vastgestelde normen uitgevoerd.

Ook werden specifieke materiaaleigenschappen onderzocht. Zo hechtte Claytec grote waarde aan de bewezen werking van leem op de luchtvochtigheid en geurstoffen in binnenruimtes. Als eerste in de bouw-industrieën richtte de firma zich op microbiologische aspecten. Voor het uiterst actuele thema binnenisolatie werd een concept ontwikkeld, dat als model voor erkende technische regels is ingezet. Productdeclaraties (Environmental Product Declaration, EPD) voor leembouwstoffen zullen volgen.

 

Ondertussen heeft Claytec een groot aantal producten in de markt gezet waaronder de nieuwe Leem Terrazzo vloer en de leem voeg vuller

Voor een overzicht

Een overzicht van onze producten, dat u kunt downloaden,                                                                                                       toont u welke leembouw stoffen er in het grote Claytec-programma                                                                               worden aangeboden.

nl-produktuebersicht

 

 

Productoverzicht PDF (11mb)

 


Yosima Designstuc

Yosima Designstuc  biedt een nieuw kleursysteem van natuurlijke materialen. De Yosima kleuren resulteren uit een mix van pure kleisoorten: ze zijn niet ‘gekleurd’ maar puur natuur. YOSIMA bestaat uit 140 kleuren en 8 oppervlaktevarianten. U kunt Yosima in al gemixte vorm aanschaffen, of het product in het Yosima mengcentrum laten mengen.

yosima1-1024x723

 

 

 

Kleurkaart Yosima designstuc PDF (3mb)

 

 


Yosima Edition

12 geselecteerde YOSIMA kleuren


Yosima kleurfinish

Gekleurde, gladde oppervlaktefinish in de 140 Yosima kleuren

→ Productblad


Clayfix Leem direkt

Leem kleurverven
12 kleuren en 2 oppervlak-varianten

→ Productblad

→ Kleurvarianten


Primers

Voorstrijkmiddel en hechtmiddel voor het hechten van zandige kalk- en cementondergrond.
ROOD: voor het hechten van grove leemmortels op gladde/niet-zuigende ondergronden. Bindmiddel: waterglas, cellulose, dispersie < 5%, korrel 0-1,8 mm.
GEEL: voor het hechten van fijne leemmortels op gladde/niet-zuigende ondergronden en ter egalisatie van de ondergrond. Bindmiddel waterglas, cellulose, dispersie < 5%, korrel 0-1,1 mm.
WIT: ter voorbereiding van Clayfix Lehm direct verven. Bindmiddel waterglas, cellulose, dispersie < 5%, geen korrel

→ Productblad


 Leem terrazzo

Binnenshuis terrazzovloeren, als estrik voor vloerverwarming.
Pas op: dit product is alleen door professionelen te gebruiken.

Samenstelling: Gekleurde, gemengde natuursteenkorrel 0-16 mm (overkorrel tot 22 mm mogelijk), bouwleem, gekleurde leem- en kleisoorten, cellulosevezels, Methylcellulose ≤ 1%.

Kleuren: Leem terrazzo is verkrijgbaar in een lichtgrijs en beige patroon. Ook leverbaar in projectvorm met aardekleuren in rood, geel, groen en grijs.

 

→ Productblad


Stampleem

Stampleem bouw is leembouw in zijn archaïsche en zuivere vorm. De esthetisch en architectonische uitdrukkingskraft van de zware en monolithische stampleem wanden heeft een moderne herontdekking geïnitieerd en zo de stampleem tot een bouwmateriaal voor veeleisend design ontwikkeld.
We hebben voor u stampleem in verscheidene kleuren, die hun diepte en harmonische werking uit alle gebruikte leem- en gesteen korrels verkrijgen. Ook hier werden er geen bijkomende kleurstoffen toegevoegd. Verscheidene kwaliteiten zijn beschikbaar: natuur, natuur-wit, -geel, -rood en -grijs. Voor stampleem bodems is er fijn gekorreld materiaal.
Claytec stampleem is het eerste optimale materiaal van deze soort met gegarandeerde producteigenschappen.

Grof voor stampleemmuren, fijn voor deklagen stampleemvloeren
Natuur-bruin en 4 natuurkleuren (stampleem grof)
Korrel 0-16 mm (fijn 0-8 mm)

Prefab stampleem en elementen

Prefab muurschijven en individueel element tot 5 t
Prefab voorzetplaten D ≥ 8 cm

→ Prefab stampleem en elementen


Bouwen met leem, Leef gezond

Hoofdpijn, misselijkheid, oog en oor irritatie en huiduitslag, maar ook aanvallen van benauwdheid etc, kunnen klachten zijn die samenhangen met de blootstelling van irriterende chemische stoffen die zijn verwerkt in bouwmaterialen (sick building syndrome). Bij leem is dit gevaar uitgesloten omdat het een 100% volledig natuurlijk product is. (nature walls). De basisleem is uitermate geschikt voor het uitvlakken van ongelijkmatige ondergronden. Het kan gepleisterd of geschuurd worden en schilders klaar worden opgeleverd. Het kan ook als raaplaag worden verwerkt voor het aanbrengen van leemfinish of glansleem (listro). Het bestaat uit de ideale verhouding van klei, silt en zand

Het is het oudste bouwmateriaal van de mensheid. Karakter en het uiterlijk van leem  hebben een eigenaardige, bijzondere diepte. Dit voelt iedereen die werkt met leem of woont in een huis van leem, de afwezigheid van giftige stoffen en straling, de kwaliteit van de lucht of de demping van geluid, dragen bij aan de positieve eigenschappen van leem. Een groeiend aantal architecten beseft dat de keuze voor leem vooral een gezonde keuze is. Een bijzonder grote rol speelt de eigenschap van leem materialen om de luchtvochtigheid van een ruimte te reguleren. Vanuit het oogpunt van gezondheid geldt een relatieve luchtvochtigheid (= RV) van 50% als optimaal en tot ongeveer 35% als behaaglijk

Interessante artikelen over leem vindt je hier:

Leem en Luchtvochtigheid

Stilteruimte WZA Assen

Opleiding duurzaam gebouw

We sturen je graag de kleurkaarten per post of per mail toe

We zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van leemproducten. Bouwen met leem levert sinds mensenheugenis degelijke woningen op met een aangenaam en natuurlijk binnenklimaat. Dat leem desondanks in de bouw (tot voor kort) steeds minder werd toegepast, lag aan de sterke opkomst van de gebakken steen en vooral aan het feit dat de gebruikte leembouw methodes nogal intensief waren. Aanpassingen van de oude technieken zoals het leem vakwerk, maar vooral de strobouw en stroleem techniek en de ontwikkelingen van nieuwe technieken en producten hebben van leem weer een buitengewoon aantrekkelijk bouwmateriaal gemaakt.

De voordelen van leem op een rij

  • Leem werkt vochtregulerend en is dampdoorlatend
  • Leem heeft een warmteaccumulerend vermogen. Het is in staat warmte op te nemen, lang vast te houden en weer af te geven. Daardoor leent leem zich uitstekend voor de installatie van wandverwarming
  • Leem heeft goede akoestische eigenschappen. Leemproducten dragen bji tot de demping van geluiden van buitenaf
  • Leem is brandwerend
  • Studies hebben uitgewezen dat leem een remmende werking heeft op elektromagnetische velden
  • Leempleisters zijn 100 % natuurlijke producten, vrij van schadelijke stoffen en geschikt voor allergische personen
  • Weinig belastend voor de natuur: 100 % hernieuwbaar en vergt weinig energie in elke fase van de levenscyclus
  • In vele kleuren beschikbaar door toevoeging van pigmente
  • Door zijn plasticiteit is leem uitermate geschikt om beeldend mee te werken
  • Ontstane beschadigingen zijn makkelijk te retoucheren

Wil je graag een offerte of heb je interesse in advies over leem producten van Claytec

Stuur een e-mail naar info@puurleem.nl of bel met Peter van Hemert op 06-15429978