Kalk een actueel natuurproduct

 

In het circulair, biobased en duurzaam bouwen verhaal zijn er eigenlijk maar een aantal materialen die aan alle eisen tegemoet komen. Leem is er een van maar ook Kalk. Dat is niet zo gek, want het heeft perfecte eigenschappen voor wandafwerking. Het natuurlijke materiaal bevat verder geen stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu.

Net als leem zorgt kalk voor een gezond woonklimaat. Door de hoge pH-waarde van kalk en de alkaliteit vinden schimmels geen voedingsbodem in kalk, hetgeen een positieve uitwerking heeft in monumenten en oudere gebouwen, maar ook op het binnenklimaat van nieuwbouw. Wij hebben verschillende erg goede natuurlijke kalkpleisters voor u geselecteerd waaronder Tadelakt, de bijzondere Marokkaanse kalkpleister voor badkamers en natte ruimtes!

Luchtkalk of Hydraulische kalk

Het voornaamste verschil tussen luchtkalk en hydraulische kalk is dat luchtkalk uithardt door blootstelling aan de lucht, terwijl hydraulische kalk voornamelijk uithardt door blootstelling aan water. Hydraulische kalk is ontwikkeld in het midden van de 18e eeuw door Britse en later in 1820 door Franse ingenieurs tijdens onderzoek dat zou leiden tot de uitvinding van het moderne cement.  Calciumcarbonaat met daarin mineralen en kleideeltjes (CaCO3+SiO2AL2H2O) wordt gebrand op 800 – 900c en geblust door besprenkeling met water waardoor het bindmiddel (2CaO SiO2 (C2S)) ontstaat. Hydraulische kalk hardt uit in contact met water. Aangemaakte mortels moeten binnen korte tijd worden verwerkt en leveren een hard, rigide en minder damp-open eindresultaat.

Luchtkalk of gehydrateerde kalk wordt sinds de steentijd veelvuldig gebruikt in alle culturen. De productie- en verwerkingstechnieken werden verbeterd door de Romeinen waardoor het gebruik sterk toenam. Kalksteen, of wel calciumcarbonaat (CaCO3) wordt gebrand op 1100c en geblust door onderdompeling in water waardoor het bindmiddel calciumhydroxide (Ca(OH)2) ontstaat, ook wel put kalk of kalkdeeg genaamd. Na uitharding van het kalkdeeg door opname van CO2 uit de atmosfeer ontstaat opnieuw kalksteen.

Luchtkalk is een eenvoudig te verwerken en veelzijdig materiaal. Aangemaakte mortels blijven houdbaar zolang deze nat zijn, kunnen gebruikt worden als metsel- en voegmortel, voor grof en fijn pleisterwerk zowel binnen als buiten en als basis voor kalkverf.

Hydraulische kalk mortels worden opgezakt in poedervorm aangeleverd en worden na het mengen met water direct verwerkt.

Wanneer we kalkpleister met cement gaan vergelijken zien we duidelijke verschillen. Zo is hij sterk maar minder hard, wat ideaal is voor oude ondergronden. Waar cement de ondergrond als het ware zou kapot trekken kunnen wij hier perfect kiezen voor een kalkpleister. Daarbuiten is de kalkpleister waterdamp doorlatend wat goed is voor de vochthuishouding van uw muren.

In het moderne bouwen hebben we het voordeel dat we de beste kalk voor de beste toepassing kunnen gebruiken, in combinatie met een oneindige variatie aan granulaten, om zo op allerlei manieren kalk toe te passen. Een belangrijk deel van de kennis over kalk, stamt uit eren lange traditie in gebruik, enigszins terug gedrongen door de wederopbouw in Europa, Toen er in een korte tijd veel gebouwd moest worden en de opkomst van o.a portland cement zijn intrede deed. Veel kennis ging verloren maar een sterke aandacht voor gebouwenkwaliteit en woonklimaat zorgen op dit moment voor een hernieuwde belangstelling. Moderne materialen verwerkt in meubels, tapijten en coatings enzovoort zorgen voor een hoge concentratie aan schadelijke stoffen in binnenruimtes

Wij passen kalk veel toe als binnen pleister, op steense muren, houtwolvezelplaten, kurkplaten, kalkhennep. Daarbij speelt steeds het grote voordeel van de dampopenheid en de elasticiteit een belangrijke rol. Kalk kan ook toegepast worden als saneerpleister om vocht uit de muren te trekken maar toch de zouten te bufferen en zo historische gebouwen te beschermen of toe te passen bij renovaties.

Hoesten, een loopneus, voorhoofdsholteontsteking, zere ogen etc, allemaal klachten die kunnen worden veroorzaakt door een slecht binnenklimaat. Leem maar ook zeker kalk kunnen daarom een aanzienlijke verbetering leveren aan een gezonde woonomgeving door o.a

  • Natuurlijke grondstoffen
  • 100% emissievrij
  • zonder conserveringsmiddelen
  • zonder weekmakers
  • zonder vluchtige organische stoffen
  • zondedr biociden
  • antiseptisch en schimmelwerend
  • ideaal voor mensen met allergieen
  • cementvrij

Kalk biedt oneindig veel toepassingen waarvan wij er al heel wat gebruikt hebben maar waar wij ook erg leergierig zijn om nog nieuwe toepassingen te vinden of uit te proberen.

Meer weten over toepassingen met kalk?

mail naar info@puurleem.nl of bel met Peter van Hemert op 06-154299778