Magie van Leem

Peter is specialist in het aanbrengen van leem en kalk producten. Al meer dan 15 jaar verwerken ik met veel liefde dit stijlvol materiaal, met recht Magische Leemstuc. We maken het liefst gebruik van de producten van Tierrafino of Claytec

Een van de oudste bouwmaterialen ter wereld, Leem is een grondsoort die voornamelijk bestaat uit klei, silt en zand. Leem is minder geschikt om er planten op te verbouwen vanwege de geringe hoeveelheid voedingsstoffen en de moeilijke verwerkbaarheid. Leem is in grote delen van de wereld aan of net onder de oppervlakte aanwezig. Een letterlijke verademing in je woning.

Wij worden blij van werken met leem en hebben al veel projecten gerealiseerd in Nederland, Belgie en Frankrijk. Leemstuc projecten in Ziekenhuizen, Horeca gelegenheden, kantoren en woningen. Waarom kies je voor leem? Als je kiest voor leemstuc omdat het je klimaat in je woning moet verbeteren, dan is basisleem geschikt. Basisleem kan je als afwerklaag opzetten maar je kan er ook later een leemverf of leemfinish overheen zetten.

Klei bestaat uit 50% zuurstof, 40% silicium en 10% mineralen, sporen elementen en enzymen. Klei of leem ademt enerzijds dertig keer zoveel zuurstof uit als bakstenen en honderd keer zoveel als beton. De hoeveelheid silicium in klei of leem is dezelfde als de hoeveelheid silicium in het menselijk lichaam. Hun innerlijke elektriciteit is dezelfde. Leem is warmte en vocht regulerend. Een afgewerkte ruimte is koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter.

Leem heeft een regulerend vermogen

Bij vochtig weer nemen de wandenvocht op, bij droog weer komt dit vocht weer vrij, naarst een stabiele vochthuishouding zorgt het voor een stabiel klimaat. Leem is anti statisch en langs strijkende lucht wordt met negatieve ionen geladen, aangezien elektrische apparaten positieve ionen in de lucht brengen, is deze eigenschap zeer belangrijk, hoe dikker de massa leem, hoe groter het regulerende effect is. Het verminderen van elektro smog blijkt ook onder andere door een onderzoek van de universiteit van Munchen.

Leem heeft als prettige eigenschap dat het uw binnenklimaat beïnvloedt door het opnemen van vocht uit de lucht als het vochtig is, en het vrijgeven van vocht als de lucht droog is. De vochtigheidsgraad blijft daarmee constant lager in uw woning. Dat is behalve prettig ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat. Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in drie kleuren : bruin, terra en roodtint. Eventueel met stro, Dit dient dan als bewapening in de leemlaag om er meer dikkere lagen mee op te kunnen zetten of een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig. Leemfinish heeft weinig vochtregulerende eigenschappen omdat het laagje eigenlijk te dun is. De meest moderne afwerkleem producten zijn ook nog eens cellulose of zetmeel gebonden, Iets wat de stevigheid absoluut bevorderd, de vochtregulering niet. Het is meer een esthetische afwerklaag die 100% natuurlijk is.

Ondertussen zijn er in Nederland veel merken verkrijgbaar, De twee belangrijkste waar wij graag mee werken zijn de leemproducten van Tierrafino en Claytec.  Samen zorgen zij voor een bijzonder aangenaam en groot assortiment leemproducten waaronder:

 • leemplaten
 • stampleem
 • basisleem
 • kleurleem ook wel leemfinish genoemd
 • leemverf
 • leemstenen

Naast de mooie en prachtige uitstraling van de eerste leemfinish van Tierrafino, zijn er nu ook verstevigde kleurleem producten op de markt zoals de Duro van Tierrafino en Yosima Design leempleister van Claytec. deze zijn achtereenvolgens gebonden door zetmeel en cellulose en hebben een hardheid die vergeleken kan worden met gips afwerking.

Zo zijn we in staat om bijvoorbeeld horeca, kantoor of winkelprojecten uit te voeren maar ook moderne huishoudens en interieurs super mooi af te werken en stootvast door de versterkte leemfinish.Het voordeel van basisleem is dat de rauwe klei makkelijk water kan opnemen, en maat het minder hard dan gebrande materialen zoals cement of kalk, dit levert naast de eerder genoemde vocht regulerende voordelen ook een prettige akoestische demping op.

Bouwen met leem, Leef gezond

Hoofdpijn, misselijkheid, oog en oor irritatie en huiduitslag, maar ook aanvallen van benauwdheid etc, kunnen klachten zijn die samenhangen met de blootstelling van irriterende chemische stoffen die zijn verwerkt in bouwmaterialen (sick building syndrome). Bij leem is dit gevaar uitgesloten omdat het een 100% volledig natuurlijk product is. (nature walls). De basisleem is uitermate geschikt voor het uitvlakken van ongelijkmatige ondergronden. Het kan gepleisterd of geschuurd worden en schilders klaar worden opgeleverd. Het kan ook als raaplaag worden verwerkt voor het aanbrengen van leemfinish of glansleem (listro). Het bestaat uit de ideale verhouding van klei, silt en zand

Het is het oudste bouwmateriaal van de mensheid. Karakter en het uiterlijk van leem  hebben een eigenaardige, bijzondere diepte. Dit voelt iedereen die werkt met leem of woont in een huis van leem, de afwezigheid van giftige stoffen en straling, de kwaliteit van de lucht of de demping van geluid, dragen bij aan de positieve eigenschappen van leem. Een groeiend aantal architecten beseft dat de keuze voor leem vooral een gezonde keuze is. Een bijzonder grote rol speelt de eigenschap van leem materialen om de luchtvochtigheid van een ruimte te reguleren. Vanuit het oogpunt van gezondheid geldt een relatieve luchtvochtigheid (= RV) van 50% als optimaal en tot ongeveer 35% als behaaglijk

Interessante artikelen over leem vindt je hier:

Leem en Luchtvochtigheid

Stilteruimte WZA Assen

Opleiding duurzaam gebouw

We sturen je graag de kleurkaarten per mail toe.

We zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van leemproducten. Bouwen met leem levert sinds mensenheugenis degelijke woningen op met een aangenaam en natuurlijk binnenklimaat. Dat leem desondanks in de bouw (tot voor kort) steeds minder werd toegepast, lag aan de sterke opkomst van de gebakken steen en vooral aan het feit dat de gebruikte leembouw methodes nogal intensief waren. Aanpassingen van de oude technieken zoals het leem vakwerk, maar vooral de strobouw en stroleem techniek en de ontwikkelingen van nieuwe technieken en producten hebben van leem weer een buitengewoon aantrekkelijk bouwmateriaal gemaakt.

Wat wil je weten over leem?

De grondstof leem is een verhouding van is een mengsel van klei, zand en silt (kwartsen) die we gewoon in de grond aantreffen en wordt al eeuwen gebruikt als afwerking voor wanden.Het is in grote delen van Europa verdrongen door het gips dat we nu als stucwerk kennen. Maar toch wordt het nog veel gebruikt voor de afwerking van stenen muren. Dat is niet zo gek, want het heeft perfecte eigenschappen voor wandafwerking. Het natuurlijke materiaal bevat verder geen stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu.

Het is een natuurlijk materiaal. Deze wandafwerking met leem werkt warmte- en vocht regulerend. Het klimaat in huis is heel constant dankzij deze eigenschappen. Het materiaal hecht makkelijk aan allerlei ondergronden als baksteen en kalkzandsteen.

Wat kan je doen met leem?… Eerlijk over Leem

Leem is een ideaal bouw en pleistermateriaal en onder andere inzetbaar voor bouw constructieve elementen zoals stampleem, leem stenen en leem terrazzo In afwerkingsvorm zoals leemverf en leemfinish, (kleurleem) of basisleem

Kan je beschadigingen in leemstuc herstellen?

Leemstuc beschadigt sneller dan gewoon stucwerk. Aan de andere kant is het ook weer makkelijk te repareren. Met een plantenspuit maak je het leem nat en je herstelt het vervolgens met een plamuurmes. Dit kun je blijven doen, want het leem is steeds weer opnieuw te gebruiken. De moderne leem is cellulose of zetmeel gebonden en hebben de hardheid van gips. Bij ons kan je eventueel een onderhoud contract afsluiten om het leemwerk in goede conditie te houden, reparaties kunnen zichtbaar blijven!

Glansstuc op basis van leem

Glansstuc op basis van leem komt in de kant en klare Listro van Tierrafino.  Deze afwerking heeft dezelfde eigenschappen, maar wordt gepolijst na het aanbrengen en afgewerkt met bijvoorbeeld een bijenwas. De wanden zien er prachtig uit met deze milieuvriendelijke wandafwerking. Het is niet belast tegen water, dus je kan het niet gebruiken bijvoorbeeld in de inloopdouche

Isolatiewaarde van leem

Leemstuc heeft een redelijk lage isolatiewaarde Labda (w/moK) = 0,91. Hoe dikker de laag, hoe meer vocht er wordt opgenomen, Het heeft hierdoor geen groter isolerend vermogen, dit ontstaat pas na verwerking op bijvoorbeeld houtvezelplaat.

Brandklasse van leem

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor leem geldt een brandklasse A1. Warmtecapaciteit c(kJ/kgoK) = 1. Lineaire uitzettingscoëfficiënt (106 m/mk) = 12.

Milieubelasting van leem

De milieubelasting van leemstuc is minimaal (NIBE Milieuklasse 1b), In Belgie Milieukader 2: oppervlaktedelfstoffen. Door natmaken kan leem weer worden gevormd en hergebruikt (tenzij het is vermengd met cement). Stroleem is moeilijk te hergebruiken, maar kan wel zonder problemen worden gestort.

Zelf werken met leem

Er wordt gezegd dat met leem werken eenvoudig is, in de praktijk blijkt het toch erg vaak tegen te vallen. Door onder andere geen kennis van ondergronden, geen stukadoorservaring of verkeerd materiaal gebruik, let dus goed op

Leemstuc is best zelf te verwerken en droogt langzamer dan gips dus is het zelf aanbrengen met leem iets makkelijker. Je hebt meer tijd om de wand strak en vlak af te werken. Zelf werken met leem begint met de ondergrond. Begin met een hecht primer, waarop de basis laag leem stuc goed hecht. Met de basis laag egaliseer je de ondergrond en werk je oneffenheden weg. De afwerklaag komt op de basis laag en deze geeft de muur een natuurlijke uitstraling.Geen goede bewerkingen met leem heeft als gevolg.

 • Rotte stukken leem met schimmel
 • Losse stukken
 • Veel scheuren op plekken die voorkomen hadden kunnen worden
 • Permanent natte leem
 • Lichamelijke klachten door verkeerd werken

Afwerken met leemverf

De basislaag bruinleem kun je afwerken in een kleur leemverf. Er zijn verschillende kleuren leemverf verkrijgbaar. Aangezien het een natuurproduct betreft, zijn het allemaal aardkleuren, bruin- of roodachtig. Er is een leemverf met en zonder korrel erin, ze verwerken makkelijk, en hebben een hoge dekking

Leem in nieuwbouw woningen

Naast een stabiele vochthuishouding en een aangenaam klimaat draagt leem bij aan een betere akoestiek. Leem stuc dempt het geluid in geringe mate Dit is een bijzonder fijne eigenschap in hoge, open ruimtes en in veel nieuwbouw. Daar is door betonnen vloeren, plafonds en wanden in combinatie met veel glas de akoestiek vaak slecht. Leem stuc kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren daarvan. Leem heeft een eigen tekening per vierkante meter en is anders dan bijvoorbeeld een chemische spachtelputs of latex, Leem kan een bontere tekening hebben ook naargelang de manier van opbrengen, de hand van de meester, maar zelfs de warmte en luchtvochtigeheid van het moment spelen mee bij het eindresultaat.

Nieuwbouw heeft de vervelende eigenschap veel vocht met zich mee te dragen dat uit de woning wil, de woning moet als het ware nog “zetten” op de fundering en drogen, Scheuren in stucwerk ontstaan doordat er beweging in de ondergrond ( fundering ) zit die u natuurlijk niet met het blote oog kunt zien omdat deze onder de grond zit.Wij proberen de zwakste gedeeltes van een woning die deze beweging niet aan kunnen te versterken met wapeningsgaas. Dit hoeft niet perse de hoeken te zijn, ook een stookprotocol van vloerverwarming kan bijdragen aan scheurvorming, de hoge temperatuur van +/- 45c  heeft invloed op de gelijkmatige droging van de leemafwerking

Verschillende ondergronden scheuren ook

Als er 2 verschillende ondergronden tegen elkaar zijn bevestigt als voorbeeld gipsplaten tegen een betonnen wand dan zullen zei beide op een andere manier gaan uitzetten en inkrimpen. Door deze werking kunnen er dus ook scheurtjes ontstaan en is gaasband plakken een goede oplossing hiervoor, maar geen garantie tegen scheurvorming

Leem in natte ruimtes

Leem kan veel vocht opnemen en dus condensatie tegengaan, maar leemstuc kan niet tegen direct en langdurig contact met water. Leemstuc is dus geen geschikte afwerking voor douchewanden en andere plekken waar de wanden direct in aanraking komen met water. Daarvoor is tadelakt, betoncire of stucdeco geschikt. Andere wanden in de badkamer kunnen wel worden afgwerkt met leem. De geur van natte leem na een douchebeurt is een echte wellness-belevenis.

Wij doen er alles aan om een zo mooi mogelijke afwerking te garanderen, Je dient altijd rekening te houden met bovenstaande informatie als je me met een leemproduct gaat werken en dit mee te nemen in je besluitvorming, Ecowonen is niet aansprakelijk te stellen voor kleurverschillen in aangeboden staal en eindresultaat, de tekening kan drukker of rustiger gemaakt worden door de manier van opzetten alleen niet volgens een bepaald patroon of tekening, de producten die we verwerken zijn van hoge kwaliteit, Je kan bij ons dus een objectief en zo eerlijk mogelijk advies verwachten. Maar wij zijn er niet aansprakelijk wanneer het resultaat in de tekening niet geheel naar wens is.

Stuur een mail naar info@puurleem.nlof neem telefonisch kontakt met ons op

Peter van Hemert 06-154.299.78